Fore ambasseur Menno Koolhaas behaalt de 7e plek op de Ironman European Championships Frankfurt 2022


Eind 2020 besloot ik om de Nationale triathlon selectie te gaan verlaten en een ander pad te kiezen. 6 Jaar lang had ik binnen deze selectie getraind met maar één doel: De Olympische Spelen halen! Nadat COVID-19 in 2020 uitbrak werden alle mogelijke wedstrijden afgelast. Ik wist dat ik in 2021 een verandering moest gaan maken. Tijd voor andere ambities en een andere coach. Ik had besloten om mijn ambities van de korte afstand te verruilen voor de langere afstand. Waarbij 2021 vooral in het teken stond van ontdekken en mijn eerste races over de 70.3 (halve afstand) te gaan doen. Ik won de halve triathlon van Maastricht/Eijsden en aan het einde van het seizoen racete ik mijn eerste professionele Ironman 70.3 in Cascais, Portugal. Ik finishte tijdens deze race meteen 3e. Dit was het moment waarbij het voor mij zeker was dat mijn ambitie bij de langere afstand lag.

 

Begin 2022 maakte ik de beslissing om mijn debuut op de hele triathlon te maken. Mijn debuut stond gepland op de Ironman European Championships in Frankfurt op 26 juni. Ik koos om aan deze wedstrijd mee te doen omdat het voor mij niet zeker was/is hoelang ik nog door kan gaan als professioneel triatleet. Door corona en bijkomende financiële zaken is het lastig om de sport fulltime te blijven beoefenen. ik ging mijn trainingsperiode in met de gedachte dat een goed resultaat mijn triathlon carrière een extra boost zou geven. Daarnaast was er ook de gedachte dat ik wel een Ironman had gedaan indien ik zou moeten stoppen als fulltime triatleet. De maanden voor de Ironman stonden vooral in het teken van maar één ding: Trainen! Vaak ontzettend leuke, maar zware trainingen. Af en toe was er wel een training waar ik mijzelf doorheen moest slepen.

Op 26 Juni 2022 om 6:25 was het eindelijk zover. Aan de Langener Waldsee, zo’n 15 km buiten Frankfurt stond ik klaar voor het eerste onderdeel: 3.8km zwemmen. Met een zeer sterk zwemonderdeel verliet ik als 2e het water.


De helikopter met live beelden hing boven mij en vier anderen. Met een groep van vijf begon ik aan het 180 km lange fietsonderdeel. Ik merkte direct dat ik geen goede fietsbenen had toen ik de fiets op stapte na het zwemmen. Ik moest twee mannen al snel laten gaan, samen met een Poolse atleet reed ik het stadcentrum van Frankfurt binnen. We hadden een voorsprong van 3:30 minuut opgebouwd op de grote achtervolgende groep na het zwemmen. Na ongeveer 65 km fietsen sloot de grote achtervolgende groep bij ons aan. Het tempo schoot direct omhoog in de groep van 18 man.


Na 120 km was het na lang aan klampen en worstelen klaar en moest ik de grote groep laten gaan op de klim. Twee dagen voor de race was ik tijdens een klein rondje hardlopen uitgegleden en hard op mijn rug/bil terechtgekomen. Mijn rug was tijdens de Ironman nog beurs en de spieren rond om mijn bil waren gespannen. Ik merkte dat ik geen vermogen kon leveren en ik trapte een ongeveer 50 watt minder dan dat ik zou moeten trappen. Mentaal zat ik er toen even doorheen, maar ik moest door. Ik had nog 65 km te gaan en deze moest ik alleen vervolgen.

Met een kleine 10 minuten achterstand op de grote groep kwam ik de 2e wissel binnen als 14e en kon ik mij op gaan maken voor de afsluitende marathon. Ik had weer vertrouwen gepompt en wist dat er nog van alles mogelijk was. Het eerste deel van de marathon liep ik het snelste van iedereen en maakte ik flink wat terrein goed. Ik was ondertussen van plaats 14 naar plaats 9 gelopen, er was nog veel mogelijk in de laatste 20 km. Het 2e deel had ik klein verval en verloor ik iets aan snelheid, maar desalniettemin liep ik bij 40 kilometer op plaats 7 en had ik plaats 6 in mijn vizier. Helaas was plaats 6 net niet meer te halen. Ik finishte mijn allereerste Ironman in een tijd van 8:05:48. Slechts 20 seconden van plaats 6. Met de 3e looptijd van de dag, een 2:42:38 marathon, finishte ik als 7e bij de Europese kampioenschappen Ironman! Ook ik mocht de YOU ARE AN IRONMAN ontvangen bij de finish in Frankfurt, waar ontzettend veel publiek aanwezig was en een fantastische sfeer hing.


Het is een fantastische ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Met in het achterhoofd dat er zonder mijn kleine valpartij twee dagen voor de race er nog veel meer in had kunnen zitten.

Met mijn tijd van 8:05:48 ben ik 2 minuten verwijderd van plaatsing voor het WK Ironman in Hawaii. Dit geeft een enorme boost voor de toekomst, waar ik nog meer van mezelf kan laten zien op de lange afstand. Mijn volgende doel is het WK Ironman op Hawaii.

Posted in: