Menno Koolhaas uitmuntend in WK kwalificatie race tijdens Isaac 043 Triatlon Maastricht

Menno Koolhaas, Fore ambassadeur, was gewoonweg uitmuntend tijdens de Isaac 043 Triatlon: Menno Koolhaas heeft in Maastricht een grote overwinning behaald. Gisteren zagen we hem nog voorin het veld tijdens de OD kampioenschappen in Rotterdam - maar toen moest hij vanwege een lekke band opgeven - maar vandaag stond hij weer aan de start van deze Middellange Afstand, die tevens het kwalificatietoernooi is voor het WK Lange Afstand in Almere. De tweede plaats ging naar Niek Heldoorn, die zijn debuut maakte op de lange afstand (+6:09). Milan Brons vervolledigde het podium (+13:28).

Na het zwemmen lag Koolhaas al comfortabel aan de leiding. Na 21:07 minuten kwam hij uit het water met een voorsprong van 57 seconden op de tweede atleet - en dat was Heldoorn. Brons volgde op de derde plaats, meer dan twee minuten achter Koolhaas. Cornelis Scheltinga en Diederik Scheltinga kwamen op bijna hetzelfde moment als vierde en vijfde uit het water. Op dit punt hadden de broers een achterstand van bijna vier minuten.

Op de fiets wist Menno zijn voorsprong flink uit te bouwen. Vooral in het eerste deel van de fietsrit reed de atleet sterk en trapte snel weg van zijn achtervolgers. Halverwege de fietsrit had Koolhaas een voorsprong van twee minuten op Heldoorn, die nog steeds tweede lag. Brons volgde 4:12 minuten later op de derde plaats.

"Ik was erg blij met de prestatie van vandaag, zeker na de pech van zaterdag", zei Koolhaas, maar ik ben het meest tevreden over mijn fietsprestatie, met de snelste fietstijd van gemiddeld 43,5 kilometer", aldus Menno Koolhaas.

Na 90 kilometer was Koolhaas de eerste die zijn fiets weer in de rekken hing. Met bijna drie minuten buffer op zijn volgende concurrent - Heldoorn - kon hij zich daarna opmaken voor het looponderdeel. Brons eindigde als derde een handvol seconden na Heldoorn. Cornelis Scheltinga fietste de laatste kilometers samen met de Belgische Lauren de Smet en zo wisselden de nummers vier en vijf, zo'n tien minuten na Koolhaas, gelijktijdig naar het looponderdeel. Diederik Scheltinga verdween tijdens de fietsetappe uit de top tien.

Menno bleek nog niet al zijn energie verbruikt te hebben, want hij zette zijn sterke race voort in het lopen. Halverwege de run was zijn voorsprong op Heldoorn opgelopen tot 5:36 minuten. Het gat op de 3e in wedstrijd werd alsmaar groter.(+7:31). Het werd al snel duidelijk dat niemand tussen Koolhaas en de overwinning zou komen. In het tweede deel van het loopgedeelte wist Menno zijn voorsprong te behouden, al zakte hij iets terug. Na een race van 3:31:50 en een zeer nette looptijd van 1:07:53 minuten op het twintig kilometer lange parcours, mocht Menno Koolhaas het lint omhoog doen. Heldoorn pakte zilver (+6:09) en Brons maakte het podium compleet (+13:28). Cornelis Scheltinga kwam als vierde over de streep (+19:46).

Volgende evenement: 5 september IRONMAN 70.3 Warschau